Słodko, zdrowo, owocowo
Autor: Reguła Anna, Syposz Kinga
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 240
Kto powiedział, że dieta czy zdrowy styl życia musi oznaczać rezygnację ze słodkich przyjemności? Kiedyś może i tak było, ale w obecnych czasach się to zmienia. Coraz częściej można spotkać przepisy na zdrowe słodycze, dzięki, którym nie trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności na ciasta, desery czy ciasteczka. Większości zdrowe słodycze kojarzą się z dietą bez tłuszczu, cukru i jeszcze innych rzeczy, ale dzięki nowym produktom można zastąpić je i stworzyć coś, co pozwoli nawet na diecie się delektować czymś zakazanym. Pomocna może okazać się tutaj książka dwóch autorek, które pokazują, że można jeść słodko, a jednak zdrowo.
Wykorzystanie owoców i innych produktów w zdrowych słodyczach
Jakie składniki czy produkty są bardziej zdrowe niż owoce? To dzięki nim można wyczarować niejeden deser, wykorzystać je do ciasta czy ciasteczek i cieszyć się smakiem, oraz aromatem. Przede wszystkim są pełne wartości odżywczych i witamin, poza tym dają niepowtarzalny smak, który przyciąga niejednego smakosza, nawet tego, który chce jeść zdrowo. Pełne wartości odżywczych są także warzywa, które można wykorzystać do słodkich wypieków, jak na przykład dynia czy cukinia do czekoladowego brownie. Autorki dowodzą w swojej książce, że zamiana składników na te zdrowsze, jak na przykład, cukru na słodzik czy miód, serka tłustego na chudy czy wiejski, wykorzystanie owoców, to jeden z kroków do wprowadzania w swojej diecie nawyków zdrowego odżywania, bez konieczności rezygnowania ze słodkości. W większej mierze to właśnie one są postrzegane, jako te niezdrowe, a dzięki książce można się przekonać, że to wcale tak nie wygląda.
Przepisy na zdrowe słodycze z zachowaniem kalorii
Książka zawiera 100 przepisów, które mają rozpisane kalorie i makroskładniki, co pozwala jeszcze bardziej kontrolować swoje nawyki żywieniowe i diety. Zdjęcia każdego przepisu zdrowych słodyczy zachęcają do wykonywania ich. Cóż sprawia więcej przyjemności miłośnikom jedzenia jak samodzielne przygotowanie, pieczenie, a na końcu konsumowanie? Dlatego warto zajrzeć tutaj i wykorzystać przepisy i porady autorek, aby jeść smacznie i zdrowo. Jednym z przykładów na to, że można jeść smacznie i zdrowo są ciasteczka owsiane z czekoladą.
Dla osób, których przeraża tutaj czekolada, warto wspomnieć, że czekolada zwłaszcza gorzka jest zdrowa i warto po nią sięgnąć zachowując oczywiście umiar w spożywaniu. Same płatki owsiane, które są głównym składnikiem zawierają błonnik i inne wartości odżywcze tak ważne podczas zdrowego odżywiania.
Można wymieniać jeszcze wiele przepisów na zdrowe słodycze, ale, po co skoro można sięgnąć po książkę, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy nie są trudne w wykonaniu, co tylko może przyciągnąć niejedną osobę, zwłaszcza tą, która nie jest mistrzem pieczenia czy przygotowywania deserów i innych słodkości. Często ludzie zrażają się poprzez skomplikowane i trudne do wykonania przepisy, a także ciężko dostępne składniki. Z przepisami z książki nie powinno być takiego problemu, dzięki czemu tym chętniej warto z niej korzystać.
Zdrowe słodycze kojarzą się obecnie ze słowem fit. Można jeść słodko, a być fit, przy wykorzystaniu różnych produktów i składników.