Autor: Christine Chitnis
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2017
Liczba stron: 215
Lato jest pełne pasji do zimnych deserów, z powodu temperatur, jakie wtedy panują. W czasie upałów nie ma nic lepszego niż miska lodów z ulubionym smakiem lub sorbetem z mrożonych owoców, które dają orzeźwienie i pozwalają, chociaż na chwilę się schłodzić. Wykonując je samodzielnie można być pewnym, że nie zawierają żadnej chemii czy konserwantów, które niestety są obecne w kupowanych produktach. Chcąc dostarczyć sobie i najbliższym naturalnych witamin, a jednocześnie się schłodzić warto sięgnąć po przepisy z książki.
Książka o zdrowych rodzajach lodów i deserach na zimno
Autorka znana jest nie tylko z pisania książek, ale również z publikacji tekstów do czasopism. W książce podaje przepisy nie tylko z owoców jak mogłoby się wydawać, że tylko takie desery i lody istnieją, ale również na bazie warzyw czy ziół. Można znaleźć ponad siedemdziesiąt przepisów na zimne desery, które zachwycą swoją naturalnością i zdrowymi składnikami. Osoby przestrzegające różnego rodzaju diet między innymi: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej także znajdą coś dla siebie. Dzięki temu także warto skorzystać z tej książki. Nie potrzeba także specjalnej maszynki do lodów, aby powstały łatwe i tanie desery lodowe.
Oprócz przepisów można znaleźć porady między innymi dotyczące tego jak mrozić owoce czy warzywa, aby zachowały swoje walory i składniki, oraz idealnie nadawały się do przysmaków lodowych. Dowiedzieć się można także tego, czym zastąpić niektóre produkty na przykład mleko krowie czy cukier rafinowany. Lody z ogórkiem, melonem i miętą, dla niektórych może to dziwnie brzmi, ale takie właśnie przepisy znajdują się w książce i nie jest wykluczone, że nie będą dobrze smakowały. Warto spróbować zrobić i posmakować.
Lato jest pełne pasji do zimnych deserów, z powodu temperatur, jakie wtedy panują. W czasie upałów nie ma nic lepszego niż miska lodów z ulubionym smakiem lub sorbetem, które dają orzeźwienie i pozwalają, chociaż na chwilę się schłodzić. Królują tutaj owoce i kolory, ponieważ zawarte w niej fotografie kuszą zmysł wzroku, a wysłany sygnał wędruje wprost do kubków smakowych, których już nic nie oszuka.
Zdrowe przysmaki lodowe podzielone są w książce na kilka grup
Książka „Zdrowe lody” jest podzielona na osiem rozdziałów, a w każdym z nich znajduje się od czterech do piętnastu przepisów na zimne, chłodzące desery takie jak:
– lody na patyku
– śnieżne rożki i granity
– aromatyzowany lód
– mrożone jogurty i sorbety
– lody bez nabiałowe
– lody kanapki
– shake
– posypki, rożki
Każda grupa zaczyna się krótkim wstępem oraz licznymi przepisami na dane desery. Autorka w prosty i zrozumiały sposób objaśnia jak zabrać się za przyrządzanie poszczególnych przepisów, jakie narzędzia będą potrzebne: blender, sokowirówka, foremki, tak by nawet początkujący nie miał z nimi najmniejszych problemów.
Jednym słowem mówiąc jest to książka dla miłośników lodów i zimnych deserów, a jednocześnie zdrowego żywienia, takie można powiedzieć dwa w jednym, słodkie, a zdrowe.
Chcąc stworzyć samemu domowy lodowy przysmak nie potrzeba wielu składników ani czasu, a można orzeźwić się zdrowo i smacznie.