Autor: Jeffrey Hamelman
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 478
Pieczenie chleba występuje w wielu rodzajach i formach i od tysięcy lat jest podstawowym źródłem pożywienia dla ludzi. Ale czy kiedykolwiek próbował ktoś sam upiec chleb? Smak świeżego, puszystego, pieczołowicie upieczonego chleba i piękny aromat unoszący się w domu są warte wielu wysiłków. Dawniej babcie i mamy piekły pyszny, duży i pachnący chleb, nie ma nic lepszego niż domowy chleb, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Z czasem w domach coraz częściej ludzie wracają do tej tradycji i próbują własnych sił, aby upiec domowy chleb, dlatego ta książka pomoże niejednej osobie w tej czynności.
Co warto wiedzieć o pieczeniu chleba?
Książka jest w miękkiej oprawie, zawiera techniki pieczenia chleba. Upieczenie dobrego chleba to prawdziwa sztuka, niekoniecznie musi być wykonywana w piekarni, ale każdy powinien i może spróbować. Jeffrey Hamelman w swojej książce „Chleb” ujawnia wszystkie sekrety, aby każdy z nas mógł upiec w domu przepyszny chleb, jaki sobie tylko zamarzy, pszenny, żytni, razowy, z ziarnami. Znaleźć można tam również rozdział o mące i jej historii powstawania i pochodzenia, a także typach, co jest pomocne, kiedy nie można się zdecydować jaki chleb wyjdzie z danej mąki. Należy wiedzieć, że mąka to jeden z podstawowych składników podczas pieczenia chleba zaraz obok drożdży czy zakwasu, bez których ciężko o pyszny chlebek, choć jest to możliwe. Dzięki autorowi książki można się dowiedzieć właśnie czy suche, żywe drożdże, zakwas z mąki pszennej, żytniej czy razowej będzie najlepszy do danego chleba, aby udał się znakomicie. Zawarte w książce informacje pozwalają na dokładniejsze zapoznanie się z wieloma technikami wypieku, począwszy od składników poprzez zagniatanie chleba na dekoracji kończąc. W końcu wszystkie te etapy są ważne podczas pieczenia chleba.
Pieczenie chleba. Jakie pieczywo oprócz chleba można upiec?
Istnieje wiele powodów, aby nazywać tę książkę „Biblią Chleba”. Zawiera 140 przepisów na pyszny domowy chleb. Znaleźć można tutaj różnorodne przepisy – od tradycyjnego wiejskiego chleba, przez różne rodzaje pieczywa pełnoziarnistego, pszennego i żytniego, po bagietki, bułki i tosty oraz włoskie pieczywo na zakwasie. Pieczenie to nie tylko chleb i bułki, ale także bułki maślane, oraz słodkie pieczywo w postaci precli, czy chałki. Na pierwszy rzut oka przepisy wydają się nieco trudne i skomplikowane, ale po kilku testach i próbach można dojść do precyzji i korzystać z książki jak zaawansowany piekarz w piekarni.
W książce nie ma przytłaczającej liczby zdjęć, jest za to ogromna ilość wiedzy i warto po nią sięgnąć, jeśli ktoś chce się dowiedzieć więcej aniżeli tylko jakie składniki i w jakiej ilości trzeba wykorzystać do upieczenia chleba czy innych wypieków piekarniczych. W publikacji czeka sporo wiedzy naukowej i technicznej, a nie tylko same przepisy choć różne z nich mogą pomóc znaleźć inspirację do następnego wypieku, jaki ktoś sobie zaplanuje albo najdzie go inspiracja podczas lektury.
Zrobienie chleba w domu wcale nie jest tak skomplikowane, dlatego każdy może spróbować go upiec, korzystając z książki albo z innego przepisu znajdującego się na przykład w internecie: