Autor: Karolina Gawrońska
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 160
Wiele osób będących na diecie często musi zrezygnować ze słodyczy, które tak kocha. Dla niejednego łasucha to naprawdę nie lada wyzwanie i wyczyn, aby omijać słodkości szerokim łukiem, które na każdym kroku kuszą i zachęcają do skosztowania. Dzięki Karolinie Gawrońskiej, która w swojej książce pokazuje przepisy na wegańskie słodycze, okazuje się, że można jeść słodko, ale również zdrowo. Wiele produktów zawiera niezbędne wartości odżywcze i nie trzeba przy tym rezygnować z ulubionych łakoci. Skorzystają tutaj również osoby będące na diecie bezglutenowej, które mają utrudniony dostęp do słodyczy.
Bezglutenowe i wegańskie słodycze, czyli jak jeść zdrowo i smacznie
Mimo tego, że coraz częściej można znaleźć przepisy dla wegan, to warto zajrzeć tutaj i mieć je wszystkie w jednym miejscu. Dzięki autorce, która jest dietetyczką, weganką, ceni zdrowy tryb życia, który także prowadzi, każdy chętny znajdzie wiele słodkości, na które zwykle nie może sobie pozwolić. To właśnie ona stworzyła przepisy, gdzie nie ma się glutenu, laktozy czy innych składników, których unikają weganie i osoby chore, nie mogące spożywać niektórych produktów. Słodycze wegańskie Karoliny Gawrońskiej są w zasięgu każdego. Składniki do ich przygotowania zastąpione zostały tak, że są zdrowe i pełne wartości odżywczych. Dodatkowym atutem tych przepisów jest także to, że są łatwe do wykonania, a składniki ogólnodostępne, dlatego każdy może je przygotować w domu i cieszyć się ich smakiem.
Jakie przepisy na zdrowe, wegańskie słodycze można znaleźć w książce Karoliny Gawrońskiej?
Któż nie zna batonów takich jak mars, snikers, lion, bądź ciepłych lodów, które zimową porą są dość popularne, choć można je jeść zawsze i wszędzie. Dzięki książce przygotowanie ich nie będzie stanowiło problemu. Zarówno słodkie przekąski, jak ciasteczka, batony i desery można wyczarować nie używając cukru, produktów z pszenicy czy mleka, a mimo to są pełnowartościowe, zdrowe i smaczne, a przede wszystkim bezpieczne dla alergików. Pięknie wyglądają, świetnie smakują, czego chcieć więcej? Nic, tylko je zrobić i cieszyć się ich smakiem. „Wegańskie słodycze” to raj dla smakoszy łakoci, ale również kopalnia wiedzy w tworzeniu bezglutenowych, wegańskich odpowiedników najbardziej popularnych słodkości. Do batonów i innych przekąsek można wykorzystać orzechy, które również są pożywne i zdrowe.
Pomocne wskazówki przy wykonaniu pysznych wegańskich słodyczy
Każdy przepis zawiera informacje ile i jakie składniki odżywcze posiada, sposób wykonania, a także zdjęcia już wykonanych słodkich łakoci, które zachęcają, aby wykonać je samodzielnie w domu. W sklepach czy cukierniach raczej nie spotyka się słodkości, które weganie czy bezglutenowcy mogli by jeść bez obaw, dlatego warto sięgnąć po książkę i w każdej chwili mieć możliwość przygotować coś na co jest ochota. Nie trzeba już rezygnować z pysznych słodkich batonów czy innych deserów i ciasteczek tylko dlatego, że zawierają zakazane składniki. Z biegiem lat przybywa takich osób, dlatego ważne jest, że powstają takie właśnie książki i przepisy, dzięki którym nie trzeba rezygnować z czegoś co się lubi.
Snickers z orzechami w formie deseru dla wegan można przygotować szybko i cieszyć się smakiem o każdej porze dnia.