Autor: Valentin Neraudean
Wydawnictwo: Jedność
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 224
Soczyste owoce, orzeźwiające galaretki, serniczki, tarty i lekkie desery, – kto nie lubi słodyczy? Jednak ciasta i desery nie zawsze zawierają kaloryczne „bomby”. Coraz częściej spotkać się można z tym, że ludzie szukają czegoś nowego, co można zjeść raz na jakiś czas, oraz takich, które można jeść praktycznie codziennie, bez obaw o kaloryczność, jaką zazwyczaj zawierają słodkości. Szukając pysznego, lekkiego, soczystego deseru warto sięgnąć po książkę i spróbować go przygotować w dwóch formach, zarówno klasycznej jak i light.
Autor dzięki swoim pasjom dzieli się słodkościami w różnych odsłonach
Valentin Neraudean otworzył swoją pierwszą restaurację w wieku 20 lat, ale na tym nie poprzestał i otwierał następne. Jest uczestnikiem programu ‘’Top Chef’’ i dzięki temu jest rozpoznawany przez szeroką publiczność. Aktywnie zaangażowany w opracowywanie przepisów kulinarnych dla sportowców i osób, które chcą zachować zdrowie, ale także smakoszy słodkości. W książce każdy przepis podany jest w dwóch wersjach, aby sięgnąć po nie mogły nie tylko osoby na diecie, ale również te kochające jeść, na co dzień pyszne słodkie desery.
Słodkości w dwóch odsłonach, każdy znajdzie coś dla siebie
Książka zawiera dwie odsłony słodkości i smakowite desery, jedne to klasyczne, drugie light. Obie wersje deserów są łatwe w przygotowaniu, dlatego nawet raczkujący w tym temacie da radę, bardzo smaczne i wyglądają niesamowicie! Wszystkie desery wykonane są z, owoców, co sprawia, że nie tylko wyśmienicie smakują, ale i pięknie wyglądają. Według autora wszyscy mają prawo do przyjemności, a tą przyjemnością są pyszne desery, zwłaszcza te z bitą śmietaną i pięknymi owocami. Klasyczny deser z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Lekkie desery są dla tych, którzy nie chcą rezygnować ze swoich regularnych deserów. Mają więcej owoców i mniej kalorii, dlatego można je jeść bez poczucia winy i obawy, że waga poleci w górę. Jedna książka kilka możliwości jednego deseru, jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, nie ważne czy akurat jest ochota na słodkie i klasyczne, czy raczej lekkie i nietuczące. Większość przepisów to ciasto kruche, piaskowe, biszkoptowe, z dodatkiem bitej śmietany i owoców, które zmieniają się w zależności od pory roku. Do tego znaleźć można także kilka koktajli.
Zilustrowana książka na smakowite desery klasyczne i light
Duży format, twarda oprawa i graficzne bogactwo to cechy, które zdecydowanie wyróżniają tą książkę od innych książek kulinarnych czy cukierniczych. Każdy zestaw deseru, czyli obie formy klasyczna i light, zostały opisane i zilustrowane na 6 stronach. Na początek są zdjęcia obu deserów i ich kaloryczność, następnie składniki i przygotowanie krok po kroku najpierw jednej wersji, potem drugiej, dodatkowo zamieszczone są fotografie narzędzi i przyborów potrzebnych do przygotowania każdego deseru. Z jednej strony jest to ułatwienie dla korzystających, z drugiej zaś nadmiar zdjęć może trochę przytłaczać i robi się nie do końca czytelna, chyba każdy wie jak wygląda miska, tortownica czy łyżka. Na pewno jest to coś, co wyróżnia tą książkę na tle innych.
Każdy może sobie przygotować deser na dwa sposoby, w zależności, na co i kiedy najdzie go ochota.