Autor: Yotam Ottolenghi, Helen Goh
Wydawnictwo: Filo
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 368
Miłośnicy słodkości uwielbiają je kosztować, niektórzy próbują je nawet samemu przygotować. Pieczenie ciast bywa problematyczne, ale można też kupić gotowe wypieki. Cukiernie mają w swoim asortymencie ich naprawdę wiele, ale czasem warto spróbować upiec czy zrobić coś samemu. Jak uda się zrobić coś naprawdę smacznego w domu, tym większa rozkosz z jedzenia. Każdy, kto kocha wypieki, ciasteczka, desery z dodatkiem owoców czy jadalnych kwiatów powinien sięgnąć po książkę „Słodko”, która zawiera wiele takich przepisów, a dzięki niej można wyczarować cuda do jedzenia.
Pieczenie ciast. Książka o słodkich wypiekach z dodatkami owoców i kwiatów
W książce jest aż 110 przepisów dla każdego, które zawierają w sobie dodatki charakterystycznych smaków i aromatów, czyli owoców i jadalnych kwiatów, dzięki którym wszystkie słodkości właśnie takie są. Autorzy pokazują, że pieczenie ciast może być łatwe i przyjemne. Wskazują, jak przy pomocy świeżych składników, egzotycznych przypraw i aromatycznych dodatków wyczarować samemu pyszne wypieki, tarty, lody, desery, torty, ciasteczka czy puddingi. Coraz bardziej popularne jest pieczenie ciast czy wykonywanie deserów z użyciem naturalnych dodatków jak owoce i kwiaty. Można wykorzystać owoce mrożone świeże, suszone, kwiaty jadalne czy świeże do dekoracji, a dzięki książce stanie się to bardziej realne do wykonania. Znaleźć można przepisy proste, które wykonać można nawet z dziećmi, poprzez standardowe, kończąc na wyszukanych, do których potrzeba nie tylko bardziej wyszukanych składników, ale również więcej doświadczenia cukierniczego. Dla każdego coś dobrego. Nie wszystkie zamieszczone w książce przepisy są szybkie, tanie i fit, ale jeśli chodzi o efekt to jest wyjątkowy. Autorzy stworzyli książkę, z której mogą korzystać osoby początkujące, ale również takie, które planują nawet otworzyć swoją cukiernię czy biznes zajmujący się wypiekami.
Pieczenie ciast – jakie dodatki pasują do wypieków?
Wykonując wypieki, desery czy inne słodkości z naturalnymi dodatkami, jakimi są owoce i kwiaty zachwycić się można nie tylko wyglądem, ale również smakiem. To dzięki płatkom róż, pomarańczy szafranowi, figom, anyżowi, bananom i wielu innym ciasta, ciasteczka, desery, torty wydają się jeszcze piękniejsze i smaczniejsze. Pieczenie ciast staje się wtedy nawet rodzajem sztuki. To tylko niewielka ilość wymienionych dodatków, jakie można wykorzystać podczas pieczenia ciast i dekorowania, aby się o tym przekonać trzeba zajrzeć do książki.
Oprócz przepisów jest dużo cennych wskazówek, jakich udzielają autorzy, aby lepiej i szybciej można było odwzorować to, co wykonali i zamieścili. Część przepisów jest wymyślnych i niecodziennych, ale dzięki temu można się wykazać i zrobić coś innego, nowego dla siebie czy najbliższych, aby ich zachwycić. Nie wszystkie posiadają także zdjęcia, więc nie ma możliwości odwzorowania na ich podstawie, ale dzięki wskazówkom pewnie większości korzystających uda się wykonać takie słodkości, jakie mieli na myśli autorzy książki „Słodko”. Ilustracje tych przepisów, które jednak się ich doczekały są piękne i kolorowe, co dodatkowo zachęca do wykonania danego wypieku czy deseru.
Owoce i jadalne kwiaty można między innymi wykorzystać podczas pieczenia ciast, ozdabiania tart czy babeczek.