Autor: Alicja Rokicka
Wydawnictwo: Marginesy
Rok wydania: 2019
Liczba stron: 288
Przepisy bez mięsa na święta i inne okazje.
Święta zazwyczaj kojarzą się wszystkim z pysznym jedzeniem. Czy roślinne przepisy na uroczystości sprawdzą się na Twoim stole?
W większości przypadków, poza oczywiście Wigilią – kiedy obowiązuje post – z daniami mięsnymi. W obecnych czasach jest coraz więcej ludzi, którzy wyeliminowali ze swojego jedzenia mięso i produkty odzwierzęce. Przerzucili się na roślinne, wegeteriańskie, wegańskie. Szukają oni przepisów, które pomogą im urządzić święta i inne uroczystości właśnie w wersji roślinnej.
Przepis na obiad bez mięsa i nie tylko
Ta książka zawiera ponad sto wspaniałych, tylko i wyłącznie roślinnych przepisów na świąteczne menu. Składa się tradycyjnie z podstawowych posiłków, jak: śniadania, obiady, kolacje, ale także na rożnego rodzaju zupy, przystawki czy desery.
Wszystkie dania na wybraną porę dnia można przygotować razem z autorką i cieszyć się pysznymi roślinnymi potrawami i słodkościami.
Roślinne zamienniki mięsa – nie tylko dla wegetarian
Mięso jest jednym z podstawowych składników polskiej kuchni, ale w żadnym wypadku nie jest niezbędne, czy niezastąpione. Wegańskie potrawy świąteczne są równie bogate i zróżnicowane w smaku, jak ich tradycyjne odpowiedniki. Wegańskie jedzenie może smakować każdemu, niezależnie od tego czy jest fanem polskiej kuchni czy po prostu lubi jeść smaczne warzywa.
Pomysł na obiad bez mięsa? Jakie roślinne przepisy można znaleźć w książce?
Wszystkie przepisy są z sezonowych i lokalnych produktów, charakterystyczne dla regionów. Każdy zachwycić może swoje kubki smakowe, na przykład rozpływającym się w ustach gulaszem z brukwi, a także puścić wodze fantazji podczas przygotowywania wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Dzięki książce zaskoczyć można swoją rodzinę stekami warzywnymi. Może nie będą one krwiste, ale na pewno smaczne. Znajdziemy tu przepis na popularny pasztet w wersji roślinnej, z soczewicy w chrzanowej skórce, bądź selerem, który zastąpić może śledzia. Autorka pomyślała również o przepisach na napoje roślinne i smaczne poncze, które idealnie nadadzą się na rodzinne świąteczne spotkanie.
Świąteczny stół w roślinnej odsłonie – dania wegetariańskie – kwestia smaku i wyobraźni
Każdy miłośnik roślinnych przepisów wie, że warto przygotować samemu świąteczny stół, aby cieszyć się pysznym, zdrowym jedzeniem, zachwycić rodzinę czymś innym, ciekawym. Niekiedy zdarzają się goście, którzy jedzą tylko dania roślinne, dlatego warto i dla nich przygotować coś specjalnego, a dzięki podpowiedzią autorki i nie tylko można wyczarować coś zaskakującego, zdrowego i smacznego.
Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta – to pozycja dla wszystkich – nie tylko wegetarian. Wszystkich lubiących dania smaczne i zdrowe.