Autor: Prof. Henri Joyeux, Jean Claude Berton
Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Rok wydania: 2020
Liczba stron: 208
Niewielu ludzi wie, że czekolada leczy. Zatem, jak leczyć się czekoladą? Czekolada to jedna z popularniejszych słodyczy na całym świecie, kochają ją chyba wszyscy. Począwszy od dzieci, na osobach starszych kończąc. Odpowiedzi odkryjecie w recenzowanej książce. Jest uważana, jako afrodyzjak ze względu na zawarte w niej składniki. Najbardziej polecana i najzdrowsza jest oczywiście prawdziwa czekolada, czyli gorzka, w skład której wchodzi miazga i tłuszcz kakaowy, bez żadnych innych składników.

Kim są autorzy książki: Jak leczyć się czekoladą?
Jeden z autorów książki to Henri Joyeux profesor Lekarskiego Uniwersytetu w Montpellier. Jest znany z publikacji i opracowań, wielu prac na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego trybu życia.
Drugi z nich Jean Claude Berton jest francuskim mistrzem czekoladnictwa oraz cukiernictwa.
Obaj stworzyli, można powiedzieć encyklopedię wiedzy na temat czekolady. Dostarczają czytelnikom informacji o jej wpływie na zdrowie. Jak powszechnie wiadomo prawidłowe spożywanie prawdziwej czekolady może pozytywnie wpływać na organizm człowieka.
Powstawanie czekolady
Autorzy w swojej książce pragną przybliżyć każdemu czytelnikowi, jak czekolada może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Swoją opowieść zaczynają od właściwości, pochodzenia i historii drzewa kakaowego. To bowiem z jego ziaren właśnie powstaje prawdziwa czekolada. Autorzy wyjaśniają także, jak odróżnić tę prawdziwą czekoladę od jej podróbek, tak bardzo popularnych na rynku.
Zalety prawdziwej czekolady
Opisane są tutaj również zalety czekolady, które doceniane były już od początków jej odkrycia. Właściwości te i wiedza w ich temacie nie ustały. Wręcz przeciwnie ludzie poszerzają wiedzę o jej zastosowaniu. Coraz częściej i chętniej stosujemy ją poza branżą cukierniczą. Zawarte w prawdziwej czekoladzie witaminy i minerały sprawiają, że ma więcej zalet niż wad. Składniki czekolady wpływają na zdrowie i warto korzystać z tych dobroczynnych właściwości. W książce znajduje się także sporo informacji o walorach odżywczych czekolady. Co bardzo istotne w swoim składzie zawiera ona kwasy tłuszczowe Omega dobroczynnie wpływające na organizm. Stosowana jest specyficzna nazwa związana z tym składnikiem. To tak zwana czekoomega. Na razie nie jest zbyt znana ta forma słodkości. Jej przepis jest pilnie strzeżony. Wierzymy, że dzięki swoim właściwościom może dojdzie do łaski i będzie jeszcze bardzo popularna.
Wybór czekolady i jej zastosowanie w diecie
Autorzy przedstawiają w książce sposoby wyboru czekolady. Ukazują etapy jej przygotowania. Zalecają jej spożywanie w zależności od diety i przeznaczenia.
Czekolady na gorąco zrobione w domu lepiej smakują, jak się je odpowiednio i prawidłowo przygotowuje. Dzięki książce staje się to proste. Opisane są tutaj wszelkie rytuały przyrządzania. Autorzy podpowiadają dodatki, które można wykorzystać, aby smak był jeszcze bardziej zachwycający.
Obok innych informacji znaleźć można tutaj przede wszystkim porady zdrowotne. To coś nieoczekiwanego. Jednak zainteresują one wszystkich zmagających się z problemami zdrowotnymi. Jednocześnie przydadzą się każdemu, kto chce zadbać o dietę i nie rezygnować z czekolady. Obalone zostały także mity na temat czekolady, których nie brakuje w powszechnym obiegu.
Warto sięgnąć po tę książkę. Czytaniu niech towarzyszy kubek czekolady lub tabliczka tej najzdrowszej. Sięgnij więc po czekoladę, przede wszystkim po tę prawdziwą. Czytaj, by móc spożywać ją z głową. Zapewne jej dobroczynny wpływ na zdrowie na pewno się odwdzięczy.