Autor: Joanne Harris
Wydawnictwo: Olesiejuk
Rok wydania: 2010
Liczba stron: 312
Czekolada – rozkosz dla podniebienia. Kto nie lubi czekolady? Jest to słodycz, która przez większość społeczeństwa jest dobrze znana i lubiana, a także chyba najczęściej wybierana. Jest wiele książek, w których można znaleźć przepisy na dania i wypieki z czekoladą. Ta pozycja jest inna. Wyróżnia się. Autorzy w recenzowanej książce oprócz przepisów zawarli również opowieść o ludziach, którzy kochają czekoladę. Ludziach, którzy chcą się dzielić wiedzą z innymi. Pokazują możliwości jej przygotowania i spożywania pod różnymi postaciami.
O czym jest książka “Czekolada“?
Jest to opowieść o kobiecie i jej córce, które pewnego dnia zjawiają się w pewnym francuskim katolickim miasteczku i otwierają tam sklep z czekoladą. Mieszkańcy podejrzewają, że jest czarownicą, ponieważ zna ich pragnienia i każdemu z nich potrafi dać odpowiednie łakocie z czekolady. Już po spojrzeniu na daną osobę wie, co kto lubi. Czekolada w jej wykonaniu leczy ludzkie serca.
Czy ich podejrzenia są prawdziwe?. Najlepiej wie o tym inna mieszkająca w miasteczku kobieta, która lubi czary. Dzięki swoim zdolnościom szybko poznaje każdego z mieszkańców, poznając ich problemy, poglądy i zainteresowania i potrzeby.
Słodka opowieść o ludzkich poglądach
Mieszkańcy są podzieleni, jeśli chodzi o ich podejście do głównej bohaterki. Jedni ją lubią i cenią. Inni wręcz przeciwnie. Robią wszystko, aby opuściła ich mieścinę. Przed ważnym świętem, jakim jest Wielkanoc, chce zorganizować festiwal czekolady, ale jej wrogowie próbują ją powstrzymać.
Jest to opowieść o obliczach ludzkich, ich poglądach, tolerancji, a raczej nietolerancji na nowych ludzi, czasem zupełnie innych od nich samych, o przesądach.
Co można znaleźć w książce?
Ta inspirująca książka, napisana z myślą o domowej kuchni, oferuje szeroką gamę pysznych przepisów, którym nikt nie może się oprzeć. Poszczególne rozdziały zawierają przepisy na czekoladę, ciasta, tarty, torty, ciasteczka, pyszne desery na ciepło i na zimno, najlepsze czekoladki i napoje. Ponadto wyjaśnia podstawowe zastosowanie czekolady w kuchni oraz sposób wykonania dekoracji.
Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu i wykorzystują najwyższej jakości składniki, dzięki czemu smakują i wyglądają apetycznie.
Zanim sięgnie się po książkę Joanne Harris, warto wziąć najpierw tabliczkę lub kubek gorącej czekolady, ponieważ czytając, nabierzemy ochoty na ten przysmak. Z każdą stroną chęć na nią wzrasta w bardzo szybkim tempie. Oderwanie się od książki, aby przygotować sobie gorący napar czekolady, w trakcie czytania może być ciężkie.