Autor: Badi Francesca, Busi Omar
Wydawnictwo: Jedność
Rok wydania: 2018
Liczba stron: 256
Prawdziwa czekolada jest jedną z najbardziej znanych i lubianych słodyczy, dlatego każdy jej miłośnik uwielbia ją w każdej postaci. Ma ona cudowny wpływ na samopoczucie, wpływa na wzrost endorfin. Prawdziwa czekolada jest wyrobem cukierniczym, sporządzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środka słodzącego i innych dodatków. Najczęściej spotkać można ją w tabliczkach, ale jest również w pastylkach, batonach, w proszku czy w postaci płynnej. Wyróżnić można także czekoladę mleczną, deserową, białą i gorzką. Można ją jeść i pić, ale równie dobrze z każdego jej rodzaju można wyczarować wiele słodkości i dekoracji. Dla zainteresowanych idealnie nada się książka z przepisami gdzie główną rolę gra właśnie prawdziwa czekolada.
Biała, deserowa, mleczna, a może gorzka? Prawdziwa czekolada ma różne oblicza!
Książka zawiera przepisy na ciasta, ciasteczka, praliny, musy, desery, a także dekoracje z czekolady. W skrócie mówiąc wszystko, co związane z czekoladą, jej przetwarzaniem, różnymi technikami jej obróbki i wykorzystania. Gorzka czekolada jest uważana za najbardziej wartościową czekoladę, ponieważ zawiera składniki odżywcze, takie jak magnez, potas czy żelazo. Deserowa i mleczna to takie rodzaje, które najczęściej wykorzystuje się w cukiernictwie, do wyrobu ciastek, ciasteczek, batoników, deserów i innych słodkości. Biała natomiast ma wysoką kaloryczność i jest bardzo słodka, dlatego ktoś, kto dba o sylwetkę powinien się jej wystrzegać, ale czasem ładnie komponuje się w deserach czy ciastach i dlatego warto wtedy po nią sięgnąć. W cukiernictwie używa się również kuwertury czekoladowej, z której powstają najczęściej piękne polewy, dzięki jej odpowiedniemu temperowaniu. Obróbki czekolady i narzędzia do tego niezbędne opisane są także w książce, jako pomoc w przygotowywaniu wypieków, dekoracji i deserów na zimno.
Jakie czekoladowe słodkości można znaleźć w książce?
Znaleźć można tutaj przepisy na ciasta, ciasteczka, desery, polewy i inne słodkie dzieła z udziałem czekolady, zaczynając od tych prostych, na dość skomplikowanych kończąc. Plusem wszystkich jest to, że opisane są krok po kroku, dlatego każdy powinien sobie poradzić, tak laik jak i amator. Z książką przygotować można biszkopty, tarty, ciasta kruche, babki, ciasteczka, muffiny czy pieczywo z kakao, wszystko oczywiście z dodatkiem czekolady w różnej postaci. Przykładem wypieku, jaki znajduje się w książce jest ciasto z owocami i mleczna czekoladą, lub makaroniki czekoladowe. Większość słodkości wykonana jest z dostępnych wszędzie produktów, co dodatkowo jest zaletą i zachętą do wykorzystania przepisów na każdą okazję. Zamieszczone fotografie sprawiają, że każdemu już na sam ich widok „cieknie ślinka”. Bardzo ciekawą rzeczą są także dekoracje czekoladowe, które można samemu zrobić z pomocą przepisów. Opisane jest nie tylko wykonywanie, do którego używa się temperowania czekolady, ale również narzędzia, jakie są do tego potrzebne. Wykonać je można choćby przy użyciu foli bąbelkowej, często znajdującej się w domu, foremek czy papieru śniadaniowego, który także idealnie nada się do przygotowania dekoracji.
Jednym z najbardziej znanych i popularnych przepisów z udziałem czekolady jest ciasto czekoladowe, które naprawdę nie jest skomplikowane i chyba każdy powinien sobie z nim poradzić.