Pieczenie chleba
Autor: Weidinger Gertrud , Wiener Marie Theres
Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media
Rok wydania: 2010
Liczba stron: 144
Chleb – można powiedzieć, że to podstawowe pożywienie ludzi na cały świecie. To jeden z głównych składników w menu każdego człowieka, jedni jedzą sam, inni z dodatkami, jedni tradycyjny pszenny lub żytni inni bardziej wyszukany czy pełnoziarnisty. W obecnych czasach do wyboru jest bardzo duża ilość różnorodnego chleba, każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy tylko poszukać albo upiec samemu, a możliwe to będzie między innymi dzięki książce, w której znaleźć można wiele przepisów na różne rodzaje chleba. Pieczenie chleba w domu do
Pieczenie chleba na zakwasie czy na drożdżach?
Sposobów pieczenia chleba jest wiele, podobnie jak rodzajów mąki, dodatków do pieczywa i wielu innych składników. W domowym pieczeniu chleba najważniejsze jest chyba jednak to, że w środku będą produkty, które się zna i są zdrowe. Jest takie powiedzenie „wiesz ci jesz” i w tym przypadku, kiedy samemu piecze się chleb czy bułki wiadomo, jakie składniki będą najlepsze do danego wypieku. Znaleźć w książce można przepisy na chleby, bułki, bagietki zarówno na zakwasie jak i na drożdżach. Wiadomo, że najprościej i najszybciej powstanie chleb czy inne pieczywo na drożdżach, ponieważ ten na zakwasie jest bardziej pracochłonny, gdyż zakwas wymaga pracy, a przede wszystkim czasu, żeby można z niego zrobić chleb.
Zacząć pieczenie pieczywa w domu można od najbardziej prostych przepisów, a z czasem przejść do bardziej wymagających i skomplikowanych. Trening czyni mistrza, wszystko z czasem przychodzi łatwiej, dlatego warto sięgnąć po książkę i zacząć pieczenie od tych, które nie wymagają dużego nakładu pracy i umiejętności. Dzięki własnym wypiekom wiadomo także, że nie będzie w nich żadnych polepszaczy i innych sztucznych dodatków, jakie często znajdują się w pieczywach z piekarni.
Pieczenie chleba w domu to zapach i świeżość pieczywa
Dzięki książce można stać się profesjonalistą w pieczeniu różnego rodzaju pieczywa. Oprócz tego w domu pachniało będzie za każdym razem świeżym chlebem czy innymi wypiekami piekarniczymi. Wybrać wtedy można także samemu czy chce się pieczywo z chrupiącą skórką czy może jednak z dodatkami ziaren, lub posypką. Pieczenie sprawi jeszcze większą radość, jeśli będzie wszystkim smakowało to, co powstało. Nie ważne czy będzie to chleb najzwyklejszy w świecie czy inny bardziej wymagający, ważne żeby smakował i pasował do sytuacji. Znaleźć można przepisy na wypieki z ziołami, ziarnami, posypkami i innymi dodatkami, ale najważniejsze jest to, że każdy będzie inny i zapewne lepszy niż kupiony, ponieważ powstał z sercem i w domowym zaciszu. Wypiekanie chleba możliwe jest na kilka sposobów, może to być zwykły piecyk, piekarnik, wypiekacz czy prodiż, wszystko zależy, czym się dysponuje w domu.
Ostatnio bardzo popularne stało się pieczenie chleba w garnku czy naczyniu żaroodpornym. Przepis ten nie wymaga wielkich umiejętności, dlatego większość osób powinna sobie poradzić z jego przygotowaniem.