Autor: Justyna Bielecka
Wydawnictwo: Jedność
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 264
Domowe ciasta, ciasteczka, desery większości kojarzą się z dzieciństwem i wypiekami mamy, lub babci. Któż piecze i robi najlepsze słodkości jak właśnie nie one? Niejednokrotnie przygotowując się w domu do pieczenia szukając przepisu okazuje się, że zapisany jest na karteczce na szybko, kiedy dyktowała go mama. Pewnie nie raz zdarza się zadzwonić do rodzicielki po jakiś przepis z dzieciństwa, a dzięki książce „Mamo, daj mi przepis” wystarczy sięgnąć na półkę, znaleźć odpowiedni na daną chwilę i piec.
Jakie domowe ciasta i ciasteczka można znaleźć w książce?
Przepisy, jakie można znaleźć w książce przekazywane były z pokolenia na pokolenie i pewnie, dlatego zachwycą niejednego smakosza słodyczy. Któż nie lubi wracać do dziecięcych lat, a można to zrobić między innymi poprzez pieczenie ciast, które oferuje autorka Justyna Bielecka. Chyba większości z tamtymi latami kojarzą się przede wszystkim ciasta drożdżowe, serniki, jabłeczniki, kruche ciasteczka czy biszkopty i takie właśnie przepisy znajdują się w książce. Oprócz tego są również propozycje na torty, ciasta z makiem, owocami, babki, bezy, ciasteczka z różnymi dodatkami, a nawet na dodatki do ciast jak polewa czy lukier. Nie może zabraknąć tam przepisów na słodkości z czekoladą, którą uwielbia większa część społeczeństwa.
Zaletą korzystania z książki jest także to, że przepisy na domowe ciasta mają fotografie, które niejednej osobie pomogą podczas pieczenia, a także fakt, że są łatwe w wykonaniu. Znajdują się tutaj także przepisy na ciasta i ciasteczka na każdą okazję. Są torty urodzinowe, babeczki na Wielkanoc, pierniki Bożonarodzeniowe, ciasteczka walentynkowe i wiele innych. Jednym słowem mówiąc każdy znajdzie coś na odpowiednią okazję. Przepisy powalają także na to, że o każdej porze roku można wyczarować ciasta lub ciasteczka z sezonowymi owocami, jak na przykład jesienią jabłecznik.
Rady, porady, instrukcje pieczenia domowych ciast i ciasteczek
Najciekawsze przepisy to te, które przekazuje mama, lub babcia i mówi, że składniki daje na oko. I jak wtedy sobie poradzić z pieczeniem? Poratować może książka, w której są dokładnie proporcje, a nawet przelicznik kuchenny, który niejednemu kucharzowi się przyda. Autorka dzieli się również ze swoimi czytelnikami poradami kulinarnymi, co dla wielu będzie bardzo przydatne i pomocne. Mama czy babcia zawsze pomogą i poratują, kiedy potrzeba przepisu, czasem nawet wykonają go same, aby zadowolić swoje dziecko i sprawić mu przyjemność kulinarną. Co, jeśli nie ma już takiej możliwości? Oczywiście książka Justyny Bieleckiej, która postarała się zebrać w książce te przepisy, które kojarzą się z dzieciństwem, czasem naszym, ale niejednokrotnie i naszych mam, a nawet babć. Przepisy na domowe ciasta, które znaleźć można w starych, zniszczonych zeszytach, czasem już nieczytelnych z powodu użytkowania, bądź po prostu starości. W skrócie powiedzieć można, że jest to powrót do dawnych lat i czasów.
Dla większości osób najpopularniejsze ciasto i przepis od mamy czy babci to przepis na ciasto drożdżowe, które było i jest niezastąpione i chyba w każdym domu, choć raz robione. Przepisy na nie się zmieniają i stają się mniej pracochłonne, ale to właśnie drożdżowe jest pyszne i przypomina dzieciństwo i chyba, dlatego warto je zrobić.