dekorowanie ciast

„Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”. Poznaj tajniki dekorowania słodkości


Autor: Annie Rigg

Wydawnictwo: RM

Rok wydania: 2022

Liczba stron: 96

Wykonanie i upieczenie tortu, ciasta, ciasteczek czy deseru nie zawsze wystarczy, jeśli mają jeszcze ładnie wyglądać. Dekorowanie ciast i deserów to prawdziwa sztuka. Nie każda słodkość po wyjęciu z piekarnika zachwyca wyglądem, dość często potrzeba je udekorować, przyozdobić czy w jakiś sposób ulepszyć, aby prezentowały się pięknie i zachęcająco. Nie każdy ma takie zdolności, że bez pomocy potrafi wyczarować coś z niczego, a niejednokrotnie podczas dekorowanie ich właśnie potrzeba. Ciekawą i inspirującą pomocą może okazać się książka Annie Rigg, związana właśnie z dekorowaniem słodkości. Dzięki niej niejedna osoba znajdzie to czego szuka i przyozdobi swoje łakocie w zależności od rodzaju wypieku czy okazji na jaką ma być.

Na czym polega zwieńczenie pracy cukiernika? Dekorowanie ciast od A do Z

Ostatni etap, oczywiście przed podaniem, lub sprzedażą tortu, ciast, ciasteczek czy deserów to dekorowanie, które jest ważnym punktem przygotowania, aby słodkości pięknie wyglądały i cieszyły oko smakoszy. Jak wiadomo coś, co ładniej wygląda lepiej smakuje, powiedzenie mówi, że je się także oczami, jest jak najbardziej trafne. Autorka oprócz samego dekorowania przedstawia również przepisy na kremy, masy, lukry, polewy i wszystkie inne przydatne wskazówki i porady jak można przygotować i udekorować wybrane słodkie łakocie. Dodatkowo dowiedzieć się można z książki również, jakie narzędzia i metody wykorzystać do dekoracji. To wszystko jest bardzo przydatne zarówno dla początkujących jak i dla bardziej zaawansowanych w dziedzinie cukiernictwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugościć kogoś zwykłym ciastem czy deserem, ale o ile przyjemniej i piękniej jest jak poda się coś, co zachwyca swoim wyglądem dzięki dekoracjom i ozdobom. Jeśli chcesz oczarować innych warto poświęcić trochę czasu na przyozdobienie swoich wypieków czy deserów.

dekorowanie ciast i ciasteczek
Dekorowanie ciast i ciasteczek krok po kroku

Jakie pomysły na dekorowanie ciast znaleźć można w książce?

Każda słodkość i okoliczność wymaga innej metody dekorowania. Najczęściej dekorowanie ciast dotyczy tortów, choć pozostałe słodkości jak zwyczajne ciasta, ciasteczka i desery nie odbiegają od nich zbyt wiele. W końcu każdy chciałby zjeść coś, co pięknie wygląda. W książce znaleźć można przepisy na kremy, oraz masy do dekorowania i obkładania tortów oraz innych słodkości. Torty pięknie wyglądają jak udekoruje się je masą, lukrem, polewą czy kremem, nie ważne, co się wybierze, wszystkie zachwycą, jeśli włoży się w to serce i swoje umiejętności. Dekoracje najczęściej wykonuje się masy cukrowej czy czekoladowej, ale te z kremu jak kwiaty także są piękne i potrafią zachwycić oczy. Ciasta, ciasteczka czy babeczki najczęściej dekoruje się lukrem i kremem, a także dekoracjami w postaci perełek, wiórków, posypek i innych drobnych ozdób. Jeszcze innymi sposobami dekorowania słodkości są owoce i jadalne kwiaty, które warto wykorzystać, ponieważ zawsze wtedy czuć świeżość. Desery jak wiadomo najczęściej dekoruje się owocami czy, · ale również kremy i posypki sprawdza się wyśmienicie. Autorka przybliża to wszystko i zachęca w swojej książce do tego, aby się nie bać i dekorować swoje wypieki i desery, ponieważ piękne je się z jeszcze większym smakiem.

Dekorowanie wypieków to zwieńczenie pracy cukiernika, przyjemna i fascynująca część przygotowywania słodkości, która wymaga czasu, a czasem także cierpliwości i umiejętności, ale warto, ponieważ efekty końcowe zachwycają.

Dekorowanie ciast i ciasteczek to prawdziwa frajda i nieograniczona moc możliwości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *