Autor: Pająk Zofia
Wydawnictwo: Jedność
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 512
Książka jest w twardej oprawie, opatrzona kolorowymi ilustracjami wszystkich przepisów, a także często zawiera porady szefa kuchni co do tego, jak poprawnie przygotować smaczne desery czy też jakie akcesoria cukiernicze będą niezbędne do przygotowania słodkości. W książce tej można znaleźć wiele przepisów, które bez problemu wykona się w domowym zaciszu, nie tylko dla początkujących, ale również dla tych, dla których pieczenie nie jest trudem.
Co to jest Le Cordon Bleu?
Międzynarodowa Szkoła Le Cordon Bleu powstała w Paryżu w 1895 roku. Z biegiem czasu powstała globalna sieć tych elitarnych szkół, aby kształcić profesjonalistów kulinarnych i amatorów. Szkoła oferuje szeroką gamę programów i kursów, z alternatywami dla każdego poziomu i potrzeb edukacyjnych począwszy od krótkich kursów dla amatorów po profesjonalne programy specjalizujące się w technice a są to dyplomy i certyfikaty, dostępne w obszarach kuchni, kuchni hiszpańskiej, cukiernictwa i piekarnictwa. Nauczyciele są zwycięzcami francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem ze studentami z całego świata, również w zakresie używanego sprzętu oraz akcesoriów cukierniczych.
Co zawiera książka? Potrzebne akcesoria cukiernicze, przepisy, wskazówki
Szefowie kuchni ze słynnej szkoły gotowania Le Cordon Bleu pokazali ponad 100 rodzajów przepisów na słodkości i wyjaśnili je krok po kroku. To propozycja na wiele przepisów na popularne klasyki od słodyczy takich jak: ciasto pistacjowe opera, ciasto trzech króli, tort szwarcwaldzki, ciasto truskawkowe, makaroniki malinowe, poprzez proste przepisy rodzinne jak muffiny czekoladowe, mango i czekolada, suflety waniliowe, szarlotka i wiele innych. Znaleźć można w niej także bardziej wyszukane przepisy i wskazówki jakich akcesoriów cukierniczych użyć, by móc wykonać takie cukiernicze cuda jak: ptysie yuzu i czekoladowe, bloki waniliowe z kryształowymi fiołkami, tort z aloesem czy babki poziomkowe, do których można użyć świeże lub mrożone owoce.
Na końcu książki znajduje się instrukcja dotycząca wyrobów cukierniczych oraz składników i akcesoriów cukierniczych potrzebnych do przygotowania deserów i podstawowych ciast. Le Cordon Bleu dzieli się wieloma sekretami, a czytelnicy mogą naprawdę stać się prawdziwymi cukiernikami. Dzięki przepisom, radom i poradom zawartymi w książce każdy powinien znaleźć coś dla siebie i bez większych problemów wykonać jakiś seder, ciasto czy tort. Książka zawiera dodatkowo listę akcesoriów cukierniczych, które będą niezbędne do przygotowywania tych znakomitych wypieków i deserów. Tylki, szpatułki, rękawy to tylko niektóre akcesoria cukiernicze, jakie przydają się w kuchni zapalonego cukiernika.
Podejście do pieczenia czy tworzenia deserów powinno być pełne entuzjazmu i poświęcenia. Tylko w ten sposób można wyrazić ich prawdziwe znaczenie. Chodzi o dawanie szczęścia poprzez wiele zmysłów. Idealne wypieki wymagają nie tylko aromatu, ale także smaku i widoku. Doskonale o tym wie szef kuchni Le Cordon Bleu, dzięki któremu powstała właśnie taka książka.
Jedni chętnie reagują na słodycze i wypieki, że aż ślinka im cieknie, inni są ciekawi i mają ambitne plany przygotowania potraw w domu. Do tego potrzebne są nie tylko składniki spożywcze, lecz także akcesoria cukiernicze. Jeśli ktoś należy do grona łasuchów może zrobić piękne ciasta, babeczki i inne cuda z masy cukrowej korzystając z książki „Szkoła Cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku”.