Autor: Renata Rusinek – Marszałek
Wydawnictwo: Psychoskok
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 114
Miłośnicy słodkości wiedzą, że aby ucieszyć swoje podniebienie wystarczy ciasteczko, ciasto czy deser, a najlepiej własnoręczne przygotowany. Dzięki niektórym osobom, między innymi takim, które wydają książki i piszą blogi kulinarne można w prosty sposób wyczarować coś dla siebie i innych. Jest to znacznie łatwiejsze, kiedy ma się obok ściągę, w której jest wszystko krok po kroku. Jednym z takich podpowiadaczy, jak upiec ciasto, jest książka „Pyszne ciacho? To nie problem”.
Jak upiec ciasto? Dzięki książce wszystko możliwe!
Okazji i okoliczności, na jakie przygotowuje się słodkie wypieki jest cała masa. Począwszy od zwykłej codziennej kawy, tej w towarzystwie znajomych lub rodziny, rodzinnego czy uroczystego obiadu, aż po ważne uroczystości jak chrzest, komunia czy wesele, oraz wiele, wiele innych. Każda okoliczność, na którą można przygotować coś słodkiego jest okazją, aby się wykazać i oczarować innych, ale również siebie i swoje umiejętności w tej dziedzinie. W książce znaleźć można przepisy nie tylko na ciasteczka, desery i ciasta, ale również na niesamowite torty. Odnajdzie się tutaj nie tylko profesjonalista kulinarny czy cukiernik, ale także każdy, kto chce poszerzyć swoje kulinarne umiejętności i dowiedzieć się, jak upiec ciasto. Wybrać można przepis na dany moment, a możliwość wykonania go w domowym zaciszu sprawi jeszcze większą radość.
Nie tylko przepisy, jak upiec ciasto. Co jeszcze znajduje się w książce?
Oprócz przepisów czytelnik znajdzie również porady i instrukcje dotyczące kwestii, jak upiec ciasto. Jest to dość istotna sprawa, ponieważ dobrze jest wiedzieć, co i jak można zrobić, aby słodkości były pyszne i wykonane tak jak powinny. Zawsze łatwiej się piecze jak wiadomo, co, jak, kiedy i z czym połączyć, a potem także podać. Nie każdy na taki zmysł, że od razu po przeczytaniu przepisu wie, jak upiec ciasto, dlatego tak ważne są porady i wskazówki. Jeszcze większej mocy nabierają, kiedy wiadomo, że zawarte w poradniku przepisy uprzednio zostały przygotowane przez samą autorkę. W jednym z rozdziałów, co jest bardzo ciekawe, znajduje się również tabelka zawierająca przelicznik wag. Jak wiadomo, nie każdy posiada w swoim domu wagę kuchenną, dlatego dzięki takim informacjom może bez problemu wykonać wybrany przepis, zachowując proporcje. Miary są dokładne, a przepisy czytelne, co sprawia, że chętniej się sięga po takie właśnie książki.
Przepisy nie mają zdjęć, co dla jednych jest plusem, dla innych minusem. Widząc obrazek do przepisu wiadomo, czego się można spodziewać i jak powinien wyglądać dany wypiek. Jego brak jednych zniesmacza, bo tego nie wiedzą, innych pociesza, ponieważ nie mają porównania, na ile ich wypiek odbiega od oryginału z książki.
W książce znajdują się przepisy na różne okazje, w wielu przypadkach na uroczystościach jednym z wypieków jest sernik. To ciasto często gości na stołach, przepisów jest wiele, jedne z ciastem, inne bez, z dodatkami i bez nich, spotkać można także takie z czekoladą.